A hőszigetelés fontossága

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a megfelelő hőszigetelés megléte. Manapság rendkívül szigorúak az épületenergetikai szabályozások, viszont ezt sokan csak a fűtésre értelmezik, így a hőszigetelés továbbra is rendkívül elmaradott.

A hőszigetelés fontosságáról itt tud bővebben tájékozódni! Manapság minden ingatlan adás-vétel során előkerül az energetikai tanúsítvány, melyből pontosan kiderül, hogy energetikai szempontból milyen állapotban van a ház. Ha lakásfelújításra kerül sor, akkor általában esztétikai vagy funkcionális cél miatt történnek a változtatások. Például új lakóegységre van szükség, le kell festeni a falakat vagy kicserélik a nyílászárókat. Nagyon gyakran a fűtő-hűtő berendezés kerül kicserélésre vagy az előbb említett nyílászárók. A ház szigetelése általában kimarad, legalábbis nagyon ritka, hogy a tulajdonos úgy dönt, hogy azzal is kezd valamit. Valószínűleg az is az okok közt van, hogy minél nagyobb egy ház, annál drágább a szigetelés. Továbbá a szigetelés esztétikailag nem sokat ad hozzá a ház kinézetéhez.

Ennek ellenére megéri áldozni a ház szigetelésére, ugyanis rengeteget lehet vele spórolni. A hőszigetelés igazán hasznos befektetés, ráadásul enélkül nem sokat ér a fűtés. Ugyanis hiába rendelkezik nagyon korszerű fűtési berendezéssel, ha otthonából a nem megfelelően szigetelt falakon keresztül elszökik a meleg. Úgy is fogalmazhatunk, hogy gyakorlatilag a kertet és az utcát fűti. Ha a szigetelés rendben van, akkor az energetikai besorolása is nagyobb lesz a háznak, éppen ezért érdemes rá áldozni! Ha a szigetelés megfelelő és magasabb a ház energetikai besorolása, akkor az azt is jelenti egyben, hogy a ház értéke is nő, tehát magasabb áron lehet értékesíteni!

Vélemény, hozzászólás?